Problema sesizată
Implementarea printarii 3D in educatie - o necesitate
Printarea 3D a devenit cunoscuta in educatie, in principal datorita necesitatii de a invata si pregati tinerii, elevii sau studentii pentru viitor, fiind esentiala pentru viitoarele profesii si cerinte ale industriei.
Experienta de invatare si educatia pentru mediile digitale sunt o prioritate, nu numai in invatamantul scolar, ci si in viata de zi cu zi. Printarea 3D sau tehnologiile 3D reprezinta un pas semnificativ, iar aplicarea practica a acestora poate fi integrata intr-o mare varietate de discipline scolare pentru a simplifica conceptele teoretice, adesea dificile pentru elevi.
Elevii pot beneficia de utilizarea printarii 3D in doua moduri diferite: in primul rand, acestia dobandesc cunostinte despre noile tehnologii. Acest lucru este important, deoarece printarea 3D va avea din ce in ce mai multa importanta in viitor si va duce la schimbari profunde atat economice cat si sociale, prin tehnologie, putandu-se afirma ca va deschide un nou orizont de munca. Pe de alta parte, datorita printarii 3D in educatie, teoriile complexe pot fi simplificate, tehnologia 3D ajutand la intelegerea acestora. Dar, de asemeni, utilizata in subiecte precum arta, tehnologia, geografia etc. este un avantaj.
Utilizarea printarii 3D ca metoda de productie permite elevilor si studentilor sa treaca cu usurinta de la conceptia unei idei la producerea unui obiect fizic. Tehnologia ofera posibilitatea de a obtine rapid un prototip, ceea ce reprezinta un avantaj pentru cei care invata despre design. Studierea si analizarea unui obiect fizic usureaza procesul elevilor si studentilor de observare a potentialelor greseli in desene sau modele. Acest lucru le permite sa dobandeasca abilitati valoroase de rezolvare a problemelor intr-un mod creativ.
Printarea 3D are o serie de beneficii pentru foarte multe domenii scolare, de la design si tehnologie pana la fizica si chiar de construire de modele pentru biologie si geografie. Un obstacol major l-a reprezentat, pentru o perioada, accesibilitatea si stapanirea tehnologiilor de printare 3D. Cu toate acestea, odata cu dezvoltarea unor programe specializate precum cele organizate de ECDL Romania, a unor software-uri simple, usor de utilizat. Imprimantele 3D vor deveni, cu siguranta in anii urmatori, un instrument educational utilizat pe scara larga.