Problema sesizată
Școala Gimnazială Sascut are nevoie de 2 microbuze școlare! Deviza Școlii Gimnaziale Sascut este ,,O școală pentru fiecare!”, propunându-și să contribuie la dezvoltarea armonioasă a copiilor din comunitate, la formarea personalității lor, la profesionalizarea și la integrarea socială.
Școala Gimnazială Sascut are personalitate juridică, fiindu-i arondate 3 structuri la care profesează aproximativ 60 de cadre didactice, majoritatea cu gradul didactic I ce îndrumă 843 de copii (învățământ preșcolar, primar și gimnazial). De-a lungul timpului, unele grădinițe și scoli au fost desființate, elevii fiind nevoiți sa facă naveta către cele mai apropiate unități de învățământ din cadrul PJ-ului. Însă nimic nu le poate sta în cale când este vorba de educație, nici măcar cei 4 - 7 km pe care ar trebui să-i străbată, indiferent de intemperiile vremii, pe jos sau, în cel cel mai fericit caz, cu microbuzul școlar care deseori este defect din cauza uzurii și a suprasolicitării.
Cele 2 microbuze, achiziționate cu mult timp în urmă, sunt depășite din toate punctele de vedere. Au urme vizibile de rugină, scaune lipsă și deteriorate, piesele de schimb nemaiputând fi reparate, iar achiziționarea lor ar depăși mult prea mult valoarea sau negăsindu-se pe piață. Cu alte cuvinte, acestea zac mai mult timp în service-uri auto sau în curtea școlii, decât ar ajuta la transportul elevilor, atât de necesar, încât aceștia sunt nevoiți să străbată drumul până la școală pe jos sau cu alte mijloace.
De menționat este faptul că aceste microbuze nu deservesc doar deplasarea elevilor către școli, ci sunt solicitate pentru diferite excursii, activități culturale, competiții sportive, concursuri județene, etc.
Unii copii își doresc telefoane, jocuri, laptop-uri, iar suflețelele din Sascut nu doresc decât să aibă acces la o educație de calitate pentru a-și putea făuri un viitor normal. Ei își doresc doar să ajungă în siguranță și la timp la școală, aceasta fiind dorința lor stringentă. Mai mult decât atât, rezultatele obținute de elevii noștri la olimpiadele școlare, competiții sportive și la examenele naționale au fost remarcate la nivel județean și chiar național, fiind evidentă voința de reuși în viață.
După terminarea facultății, viața m-a îndreptat către Sascut, îmbrățișând frumusețile, dar și neajunsurile unui cadru didactic începător. Am străbătut zi de zi, pe jos, distanța dintre Sascut și Sascut-Sat, de aproximativ 9 km și mi-am propus să fac o schimbare, atunci când voi avea ocazia, ca elevii să beneficieze de condiții optime. Astăzi, după 35 de ani de carieră, mă aflu tot la Sascut cu același gând de a veni în sprijinul copiilor, de a le oferi oferi o șansă la educație. Disciplina pe care o predau, matematica, reprezintă una dintre ferestrele pe care a trebuit să o deschid larg, să le dezvolt copiilor competențele necesare, să îmbin și să adaptez strategiile la nivelul de înțelegere al tuturor. Faptul că mă întâlnesc cu elevii de ieri, azi- doctori, ingineri, preoți, profesori, polițiști, respectiv zugravi, șoferi, OAMENI pe care se poate baza societatea și îmi mulțumesc pentru modul în care mi-am adus aportul într-o infimă parte la formarea lor, mă onorează.
Prin urmare, visul de la începutul carierei mele a devenit visul elevilor din comuna Sascut, județul Bacău, mijlocul de transport fiind un factor necesar în formarea armonioasă a viitorilor adulți.