Problema sesizată
Dată fiind introducerea disciplinei informatica si TIC în noul plan cadru la invatamantul gimnazial, in trunchiul comun (careia ii este alocata o ora/saptamana la clasele V-VIII), este necesara dezvoltarea competentelor digitale atat ale elevilor cat si ale profesorilor, cu ajutorul unui laborator de informatica conectat la internet si dotat cu echipamente electronice moderne.
Punctele tari pe care ne bazăm sunt reprezentate de dorinta elevilor de a -si perfecționa cunoștințele dobandite în acest domeniu, de existenta unui spațiu destinat acestui laborator și de existenta resursei umane calificate. Oportunitatea acestei investiții este data de incercarea de a reduce decalajul existent intre mediul rural si cel urban, de adaptarea la nevoile curente ale societații informaționale actuale, de necesitatea dezvoltarii competentei digitale - una din competentele cheie europene.
Însă dotarea unui laborator de informatica cu echipamente electronice moderne si cu licentele aferente, presupune existenta unor fonduri de peste 50.000 lei. La acestea se pot adauga fondurile necesare achizitionarii mobilierului ergonomic aferent, a unui videoproiector cu suport si al unui ecran de proiectie, adaugandu-se astfel costuri suplimentare de aproximativ 10.000 lei.
Prin dotarea Laboratorului se urmăreşte atragerea elevilor spre noile tehnologii. Laboratorul trebuie să fie dotat corespunzător şi să ţină pasul cu tehnologiile aflate pe piaţă , astfel încât aplicațiile practice sa se poata face cu usurinta atat la disciplina informatica si TIC, cat si la celelalte discipline care utilizeaza aplicatiile din manualele digitale.
Ne propunem sa devenim una din scolile de prestigiu din mediul rural, apreciata de catre elevi, parinti si comunitatea locala pentru eficienta activitatii instructiv-educative, asigurarea conditiilor materiale necesare unui invatamant de calitate (infiintarea unui cabinet de informatica), asigurarea egalitatii de sanse tuturor elevilor, pentru rezultate deosebite in activitatea de performanta si pentru ancorarea scolii in comunitatea locala si europeana. Scoala noastra este centrata pe promovarea valorilor si principiilor democratice, pe implicarea mai larga a comunitatii in viata scolii si extinderea serviciilor scolii pentru comunitate. Climatul educational al scolii este bazat pe performanta, competitie transparenta si onesta, pe cooperarea si incurajarea initiativei individuale si a inovatiei didactice menite sa sustina dezvoltarea individuala a fiecarui elev si egalitatea de sanse prin educatie.
Amenajarea cabinetului de informatica in Scoala Gimnaziala comuna Cocorastii Colt, trebuie sa fie in conformitate cu normele de dezvoltare durabila privind consumul economic de energie si protejarea mediului inconjurator. În mod regulamentar, calculatoarele pe care sperăm să le putem aduce împreună în acest laborator trebuie să aibă instalate aplicații și Windows cu licență.
Conform tendintei actuale de invatare centrata pe elev, prin acest proiect se propune un schimb de experienta menit sa propulseze elevul pe o treapta superioara a cunoasterii.
Un sistem de eLearning consta intr-o experienta planificata de predare-invatare, organizata de o institutie ce furnizeaza mediat materiale intr-o ordine secventiala si logica pentru a fi asimilate de elevi in maniera proprie.
Invatamantul romanesc trece printr-un proces de profunda modernizare, grabit in mare masura de contextul pandemic actual. Profesorii simt din ce in ce mai acut nevoia de a -si crea propriile resurse educationale, de a -si organiza cursurile intr-o maniera moderna. Internetul ofera nenumarate resurse alternative de invatare, online sau offline, care asteapta sa fie descoperite, analizate si utilizate de catre copii.
Se urmareste de asemenea care dezvoltarea competentelor de comunicare, de lucru individual si in grup, de aplicare a cunostintelor insusite in cadrul lectiilor de informatica si in cadrul altor discipline. În concluzie, putem spune ca avem resursa umana calificata (majoritatea profesorilor a absolvit cursuri de digitalizare), avem spatiul necesar infiintarii laboratorului, avem conectivitate la internet performanta prin participarea la proiectul national wificampus , avem elevi buni si entuziasti , lipsindu-ne insa echipamentele performante:
20 de calculatoare
un videoproiector + suport
un smartboard