• Elevi impactați: 113 elevi
 • Grupa de învățământ: Ciclu gimnazial
 • Urgența alertei: Foarte urgenta
 • Unitatea scolara:Școala Gimnazială Cocorăștii Colț
 • Nevoi menționate: Electronice
Problema sesizată

Dată fiind introducerea disciplinei informatica si TIC în noul plan cadru la invatamantul gimnazial, in trunchiul comun (careia ii este alocata o ora/saptamana la clasele V-VIII), este necesara dezvoltarea competentelor digitale atat ale elevilor cat si ale profesorilor, cu ajutorul unui laborator de informatica conectat la internet si dotat cu echipamente electronice moderne.

Punctele tari   pe care ne bazăm sunt  reprezentate de  dorinta elevilor de a -si perfecționa cunoștințele dobandite în acest  domeniu, de existenta unui spațiu destinat acestui laborator și de existenta resursei umane calificate. Oportunitatea acestei investiții este data de incercarea de a reduce decalajul existent intre mediul rural si cel urban, de adaptarea la nevoile curente ale societații informaționale actuale, de necesitatea dezvoltarii competentei digitale - una din competentele cheie europene.

Însă dotarea unui laborator de informatica cu echipamente electronice moderne  si cu licentele  aferente, presupune  existenta unor fonduri de peste 50.000 lei. La acestea se pot adauga fondurile necesare  achizitionarii mobilierului ergonomic  aferent, a unui videoproiector cu suport  si al unui ecran de proiectie, adaugandu-se astfel costuri suplimentare de aproximativ 10.000 lei.

Prin dotarea Laboratorului se urmăreşte atragerea elevilor spre noile tehnologii. Laboratorul trebuie să fie dotat corespunzător şi să ţină pasul cu tehnologiile aflate pe piaţă , astfel încât aplicațiile  practice sa se poata face cu usurinta atat la disciplina informatica si TIC, cat si la celelalte discipline care utilizeaza aplicatiile din manualele digitale.

Ne propunem sa devenim una din scolile de prestigiu din mediul rural, apreciata de catre elevi, parinti si comunitatea locala pentru eficienta activitatii instructiv-educative, asigurarea conditiilor materiale necesare unui invatamant de calitate (infiintarea unui cabinet de informatica), asigurarea egalitatii de  sanse tuturor elevilor, pentru rezultate deosebite in activitatea de performanta si pentru ancorarea scolii in comunitatea locala si europeana. Scoala noastra este  centrata pe promovarea valorilor si principiilor democratice, pe implicarea mai larga a comunitatii in viata scolii si extinderea serviciilor scolii pentru comunitate. Climatul educational al scolii este bazat pe performanta, competitie transparenta si onesta, pe cooperarea si incurajarea initiativei individuale si a inovatiei didactice menite sa sustina dezvoltarea individuala a fiecarui elev si egalitatea de sanse prin educatie.

Amenajarea cabinetului de informatica in Scoala  Gimnaziala comuna Cocorastii Colt, trebuie sa fie in conformitate cu normele de dezvoltare durabila privind consumul economic de energie si protejarea mediului inconjurator. În mod regulamentar, calculatoarele pe care sperăm să le putem aduce împreună în acest laborator trebuie să aibă instalate aplicații și Windows cu licență.

Conform tendintei actuale de invatare centrata pe elev, prin acest proiect se propune un schimb de experienta menit sa propulseze elevul pe o treapta superioara a cunoasterii.
Un sistem de eLearning consta intr-o experienta planificata de predare-invatare, organizata de o institutie ce furnizeaza mediat materiale intr-o ordine secventiala si logica pentru a fi asimilate de elevi in maniera proprie.
Invatamantul romanesc trece printr-un proces de profunda modernizare, grabit in mare masura de contextul pandemic actual. Profesorii simt din ce in ce mai acut nevoia de a -si crea propriile  resurse educationale, de a -si organiza cursurile intr-o maniera moderna. Internetul ofera nenumarate resurse alternative de invatare, online sau offline, care asteapta sa fie descoperite, analizate si utilizate de catre copii.

Se urmareste de asemenea care dezvoltarea competentelor de comunicare, de lucru individual si in grup, de aplicare a cunostintelor insusite in cadrul lectiilor de informatica  si in cadrul altor discipline. În concluzie, putem spune ca avem resursa umana calificata (majoritatea profesorilor  a absolvit cursuri de digitalizare), avem spatiul necesar infiintarii laboratorului, avem  conectivitate la internet performanta prin participarea la proiectul national wificampus , avem elevi buni si entuziasti , lipsindu-ne insa echipamentele performante:

20 de calculatoare
un videoproiector + suport
un smartboard

Demersuri realizate

Problema infiintarii si dotarii unui laborator de informatica in Scoala Gimnaziala, comuna Cocorastii Colț  a fost dezbatuta in cadrul sedintelor Consiliului profesoral, consiliului de admnistratie al unitatii, comitetului reprezentativ al parintilor .  Pentru moment resursele  bugetare locale sunt limitate, iar sansele ca in viitorul apropiat sa se realizeze infiintarea si dotarea unui astfel de laborator, absolut necesar  functionarii optime a scolii in contextul actual al societatii informationale si al implementatrii noilor tehnologii in cadrul procesului instructiv-educativ, sunt destul de reduse.

In unitate exista 10 computere uzate din punct de vedere  moral si fizic, insuficiente pentru nevoile  comunitatii scolare  din Cocorastii Colț . Pana in prezent, deși bugetul comunității locale e limitat, s-a reusit achizitionarea  unor videoproiectoare si laptopuri destinate activitatilor specifice învatamantului primar. Printr-un proiect depus la Narada, copiii nevoiasi din comunitate au primit 71  de tablete necesare desfasurarii activitatilor online, după intervenția unui donator generos.

De asemenea, prin proiectul national wificampus, cu implicarea Telekom, s-a obtinut instalarea echipamentelor necesare unei conectivitati la internet performante, prin fibra optica. Exista spatiul necesar infiintarii laboratorului de informatica multimedia, insa numarul redus al calculatoarele (10) și uzura acestora reprezinta o bariera in desfasurarea intr-un cadru optim a lectiilor in format digital.  Compensam  insa cu entuziasmul profesorilor din scoala, care incearca sa treaca peste neajunsurile de ordin tehnic, dedicand timp si energie copiilor , utilizand de multe ori echipamente/dispozitive  electronice  personale, nu intotdeauna  aflate in parametrii tehnici optimi.

Considerăm că scoala este o instituție  care poate avea un impact major in comunitate, incercand sa raspunda, in masura posibilitatilor , nevoilor  comunității locale. Fapt pentru care ne dorim, pe lângă folosirea calculatoarelor in cadrul procesului instructiv educativ să oferim membrilor comunității posibilitatea de a beneficia, de cursuri gratuite de inițiere IT, axându-ne, in special, pe persoanele defavorizate (șomeri sau fără loc de muncă, femei, etc.).

Astfel, in cadrul proiectului, activitățile desfășurate vor avea o componenta adresata elevilor de vârsta școlară, dar si o componenta adresata profesorilor, părinților si membrilor comunității (cursuri de  alfabetizare digitala adresate persoanelor vulnerabile din comunitate sau parintilor elevilor , sustinute  voluntar de  profesorii scolii  familiarizati cu TIC).  Astfel exista o sansa in plus de a creste calitatea vietii in cadrul comunitatii locale, in contextul actual al societatii informationale, in care digitalizarea ocupa un loc tot mai important in cadrul micilor comunitati din mediul rural.

Dezideratul nostru  poate fi exprimat  sintetic, utilizand sintagma  RURAL = DIGITAL

Detalii de contact
Localizare

Cocorastii Colt nr. 15

0 Susținători

Mesajul tău de incurajare va fi publicat

Publicând acest mesaj, ești de acord să primești notificări periodice din partea hartaedu.ro

Cum mă pot implica

În calitate de persoană fizică sau persoană juridica, poți susține acest caz prin donații în bani, în bunuri, prestări de servicii sau pur și simplu activitate independentă de voluntariat. Dacă ai fost impresionat de caz, însă nu ai în acest moment posibilitatea de a contribui, poți ajuta la creșterea awareness-ului său distribuind-o pe rețelele de socializare.

Pentru a începe să contribui la soluționarea problemei, contactează unitatea de învățământ sau profesorul aplicant pentru a stabili strategia pe mai departe. În acest sens, platforma îți oferă multiple opțiuni de comunicare; accesând unul din butoanele de mai sus, poți suna, trimite un mail sau un mesaj în platformă persoanei de contact pentru această alertă. Butonul “Cum ajung” îți va clarifica poziția exactă a școlii, însă te încurajăm să contactezi aplicantul și să îl notifici înainte de a face o vizită instituției.

Împreună cu profesorul, stabilește o strategie de acțiune și identifică punctele exacte în care ai putea interveni pentru soluționarea problemei. Ulterior anunță-ne și pe noi în legătură cu progresul colaborării cu școala pentru a putea marca problema (sau parte din ea) drept soluționată.

Conectează-te cu persoana de contact

Completează următorul formular pentru a-ți arată intențiile față de alertă postată.

0 Susținători

Mesajul tău de incurajare va fi publicat

Publicând acest mesaj, ești de acord să primești notificări periodice din partea hartaedu.ro
mood_bad
 • Inca nu exista comentarii.
 • Adauga un comentariu
  Donații oferite
  În data de 21/03/2022, Finastra , a intervenit cu o sponsorizare în valoare de 30.000 lei, exprimată prin Bunuri & Servicii.
  Școala din Cocorăștii Colț, județul Prahova, are nevoie de un laborator de TIC
  Despre intervenție:

  Dorești să susții și tu această alertă?
  Implică-te folosind formularul de aici

  Doresti sa fii tinut la curent cu aceasta alerta sau cu oricare alta ce apare in apropiere?

  Lasa-ne numele si adresa ta de e-mail si vei primi un sumar al alertelor din judetul Prahova sau din regiunea Muntenia.

  Cazuri similare în care te poți implica