Problema sesizată
Din păcate, la Liceul cu Program Sportiv din Mun. Satu Mare, elevii din clasele: pregătitoare, clasa a II-a, clasa a III-a, clasa a V-a, clasa a VIII-a, clasa XI-a, clasa a XII-a, nu beneficiază de videoproiector, laptop, imprimantă.
În aceste condiții desfășurarea actului didactic este foarte dificilă, elevii fiind astfel lipsiți de accesul total la o educație modernă. Știm foarte bine că egalitatea de șanse reprezintă conceptul conform căruia toate fiinţele umane sunt libere să-şi dezvolte capacităţile personale şi să aleagă fără limitări impuse de roluri stricte. Egalitatea de şanse are la baza asigurarea participării depline a fiecărei persoane la viața economică și socială, fără deosebire de origine etnică, sex, religie, vârstă, dizabilități etc. Şcoala este leagănul copilăriei în care toate speranţele pot deveni realitate dacă cei care iau parte la activităţile de învăţare, profesori şi elevi, conştientizează diversitatea şi complexitatea naturii umane şi valorifică fiecare talent sau latură creativă.
"Asigurarea accesului la educaţie este unul dintre mijloacele prin care acest obiectiv se poate atinge, pentru că, la nivelul majorităţii societăţilor, un nivel înalt de educaţie se asociază cu un loc de muncă mai sigur şi mai bine plătit, cu o stare de sănătate mai bună, cu creşterea gradului de colaborare dintre membrii societăţii şi a celui de implicare civică etc. Este însă la fel de adevărat că „scăderea inegalităţilor şcolare se explică mai degrabă prin scăderea inegalităţilor sociale sau printr-o mai mare securitate socială furnizată celor mai săraci din aceste ţări, decât prin reformele educaţionale. Explicaţia pentru această situaţie este una foarte simplă: fiind satisfăcute nevoile de bază – hrană, securitate personală, venituri, locuinţă etc. – populaţia îşi poate orienta o parte mai mare a resurselor către educaţie şi îşi poate stabili obiective pe termen mediu şi lung legate de evoluţia educaţională şi cea socio-profesională.
Soluţia adoptată diferă de la un sistem de învăţământ la altul, până acum neidentificându-se o soluţie-miracol. Cert este că resursele publice sunt limitate şi nu pot acoperi nevoile tuturor membrilor societăţii şi cu cât nivelul de dezvoltare economică al unei ţări este mai scăzut cu atât ponderea populaţiei care are nevoie de suport este mai mare. Diferenţele dintre capacitatea statului de a acoperi costurile cu educaţia şi cele ale populaţiei se reflectă în nivelul inegalităţilor dintre diferite categorii sociale în ceea ce priveşte accesul şi succesul în educaţie." (Accesul la educație pentru toti: Egalitatea de șanse în învățământul românesc)
V-am fi profund recunoscători dacă ați putea să ne ajutați în acest demers, ca să putem oferi astfel și celorlalți elevi posibilitatea să aibă un acces total la educație și dreptul la egalitatea de șanse.