Problema sesizată
Elevii din Liceul Tehnologic “Gheorghe Șincai” au nevoie de dotarea și modernizarea unui laborator de chimie astfel încât desfășurarea orelor de chimie să aibă loc într-un mediu propice învățării. Deși liceul se află în reședința de județ, cea mai mare parte din elevi provin din mediul rural, astfel că nu au avut parte nici în gimnaziu de un laborator de chimie modern. Ne dorim să le oferim elevilor șansa de a iubi și învăța chimia, deschizându-le orizonturi care să le asigure un viitor pe piața muncii.
Numele meu este Ganea Bianca Maria și sunt unul din cei mai tineri profesori de chimie din județ. Consider că cea mai valoroasa resursă a școlii noastre sunt elevii și investesc în ei maximul de efort. Mai ales pentru faptul că reprezint un liceu tehnologic, consider ca disciplina chimie este una de foarte mare interes pentru ei. Mi-am dat seama de acest lucru acum doi ani, când am făcut împreună cu ei o vizita pe platforma Combinatului Chimic, Azomureș. Ne bucurăm cu toții când auzim de câte un elev care s-a angajat ca operator chimist pe platfoma combinatului.
Motivația principală a acestei solicitări este faptul că elevii noștri de la profilul Tehnic, majoritar în liceul nostru, pot susține a treia probă a bacalaureatului din chimie. Este o șansă pentru ei să poată învăța chimie în condiții optime, pentru a trece cu brio a treia probă a examenului de bacalaureat. Suntem convinși că motivația elevilor de a se înscrie la examen și promovabilitatea la chimie va fi mai mare dacă elevii noștri vor beneficia de atractivitatea unui laborator modern. Un alt motiv pentru care avem foarte mare nevoie de modernizarea laboratorului este reprezentat de faptul că în orașul Târgu Mureș se afla un combinat chimic, patru fabrici de medicamente și alte fabrici de producție care necesită un număr mare de operatori chimiști, fiind astfel oportunități pentru asigurarea un viitor loc de muncă. Pentru acest lucru noi, toți cei care îi înconjurăm și ne ocupăm de educația și de dezvoltarea lor, trebuie să ne asigurăm că le vom oferi o șansă reală de a avea un loc de muncă în domeniul prosper al chimiei.
Pentru a spori și a susține reușita la bacalaureat și angajările de acest tip, ne dorim să dotam laboratorul cu mobilier specific chimiei și mese de lucru de câte trei persoane. Mobilierul ar facilita mult accesul la reactivi și ustensile, mai ales în cazul activităților experimentale pe grupe de elevi. În cazul activităților experimentale, avem nevoie de un aparat de fotocopiat pentru multiplicarea fișelor de activitate experimentală. Tot pentru activităților experimentale avem nevoie de un aparat pentru măsurarea pH-ului. Ne-ar fi de mare folos un mulaj cu structura atomului pentru înțelegea mai bună de către elevi a unor noțiuni de bază. Având în vedere recenta introducere în sistemul periodic a ultimelor patru elemente chimice, consider că avem nevoie de un sistem periodic de dimensiuni mari.
În plus, pentru a studia proprietățile chimice ale substanțelor avem nevoie de o trusă de reactivi chimici. Experimentul chimic demonstrativ și cel de investigare stârnesc mult interesul elevilor și îi fac curioși în a descoperi legile chimiei.
Estimativ, costurile pentru materialele necesare ar fi următoarele:
- mese de lucru de câte 3 elevi (10 bucati x 600 lei);
- dulapuri pentru reactivi (600 lei);
- sursa de încălzire cu flacără (200 lei);
- sistem periodic actualizat cu toate cele 118 elemente chimice (1000 lei);
- planșe pentru pavoazare ( 500 lei);
- xerox pentru multiplicarea fiselor de activitate experimentala (800 lei);
- reactivi și indicatori chimici (2000 lei);
- aparat pentru măsurarea pH-ului (500 lei).