Problema sesizată
Elevii Școlii Gimnaziale ,, Octavian Voicu" Bacău au nevoie de 6 videoproiectoare și 6 laptopuri. În era digitală este nevoie de un mediu propice pentru asigurarea unui proces educativ de calitate care să răspundă cerințelor impuse de minister, dorite de profesori, așteptate de părinți și atât de necesare educabililor.Faptul că sistemul de învățământ este subfinanțat acest lucru se observă și în mediul urban asupra școlii noastre care se află într-o zonă mărginașă a orașului,un cartier sărac cu elevii minunați cărora ar trebui să aibă acces la o educație modernă care să-i sprijine în dezvolatarea lor școlară. La scurt timp după suspendarea cursurilor ne-am confruntat cu o problemă ce ar fi trebuit să reprezinte o prioritate pentru minister în ultimul deceniu: nevoia de adaptare la cerințele educative noi. După cum știm, singurul lucru constant în viață este schimbarea. Faptul că în era digitală elevii sunt cuprinși de mirajul tehnologiei nu este un secret. Având în vedere această informație și utilizând-o în beneficiul procesului instructiv-educativ, ne dăm cu ușurință seama că cei mici sunt atrași de mediul online, de imagine și sunet, de joc didactic, de prezentări ce depășesc limitele învățământul tradițional. La nivel de performanțe, existența unor săli de clasă echipate corespunzător cu table interactive și videoproiectoare sau kit-uri educaționale ar face o reală diferență. Așadar, discutăm despre nevoia permanentă de modernizare în scopul îmbunătățirii calității educației. Elevii din unitatea noastră s-au remarcat la concursuri și olimpiade județene și naționale cu posibilități limitate de dotare. Exeperiența mea în sistemul educațional mă motivează prin a forma viitoarele generații ale societății de mâine pentru a avea aceleași șanse egale la educație modernă sustenabilă la nivelul secolului XXI.
Trebuie amintit faptul că remodelarea sălii de clasă contribuie la perfecționarea actului didactic prin conectarea unității de învățământ la platforme de educație online. Accesul la o formă de învățământ atractivă, familiarizarea cu selecții de resurse educaționale educative deschise, facilitarea procesului instrutiv și crearea oportunității de acces la forme de învățământ competente sunt aspecte importante pentru eliminarea decalajului dintre școlile din mediul rural și cel urban. Iată de ce cunoscutul John Dewey aprecia că: ,, Educatia nu este o pregatire pentru viata, ci insasi viata. "
Vă mărturisesc faptul că școala în care îmi fac cu drag meseria, chiar dacă se află în mediul urban, lipsa finanțării se observă, în comparație cu mediul rural unde am predat până acum, m-a determinat să scriu această sesizare către dumneavoatră, să-mi aduc aportul într-o oarecare mică măsură în modernizarea claselor de la nivel gimnazial. Relația profesor-elev influențează pasiunea pentru un obiect școlar, iar crearea unui mediu propice activităților educative contribuie în aceeași măsură la obținerea progresului școlar. Cu toții știm că nevoia de reinventare a profesorilor și a strategiilor instructiv-educative este esențială în contextul actual. Mediul virtual cu activități de e-learning stârnește setea de cunoaștere a educabililor.
Urgențele sălilor de clasă: achiziționarea a 6 videoproiectoare și 6 laptopuri cu suportul aferent
Scopul: crearea unui spațiu propice procesului instructiv-educativ pentru dezvoltare durabilă prin dezvoltarea bazei materiale din școală
Beneficiari: cei aprox. 250 de elevi din mediul urban și 52 de cadre didactice
Activități propuse:
Realizarea unui atelier de handmade/pictură/sculptură/modelaj/artă decorativă pentru elevii de la ciclul gimnazial;
Realizarea unui cabinet destinat consilierii psihologice a elevilor de orice vârstă;
Crearea unei săli de cinema destinate prezentării filmelor educaționale;
Crearea și dotarea unui laborator de limbi străine.
Crearea și dotarea unui laborator de matematică și științe.
Crearea și dotarea unui laborator de limbă și comunicare.
Crearea și doatarea unui laborator de geografie-istorie.
Acestor copii din unitatea noastră nu le lipsește entuziasmul. Dacă dăm frâu liber imaginației, am putea anticipa progresul elevilor care ar beneficia de un mediu de lucru cu dotări corespunzătoare.
,,Să visezi este, până la urmă, o formă de a planifica… "– Gloria Steinem