Problema sesizată
Educatoarele grupelor Stelute si Fluturasi au facut tot posibilul sa ofere prescolarilor un mediu educational modern, curat, vesel, adaptat nevoilor copiilor. Astfel, impreuna cu parintii ultimelor 3 generatii de copii, am dotat salile de grupa cu mobilier si aparatura moderna.
Din pacate, nu ne putem bucura de aceleasi realizari in ceea ce priveste situatia baii comune. Aceasta este veche, uzata de timp, cu grupuri sanitare neadaptate copiilor, plina de rugina pe la toate colturile, iar peretii sunt plini de gauri. Chiar daca ingrijitoarea intretine zilnic curatenia, baia are un aspect neplacut. Anul acesta s-a schimbat instalatia de apa si au ramas capete de tevi si gauri care nu au fost reparate pe motiv ca "nu intra in proiect". In unele locuri faianta se desprinde de pe pereti, chiuvetele stau sa cada, wc-urile nu sunt adaptate inaltimii prescolarilor. Toate acestea reprezinta pericole pentru cei mici. Oglinzile sunt intr-o stare deplorabila, perdelele de la toalete, desi le schimbam des, se rup deoarece copiii se joaca cu ele sau le baga in vasul wc-ului. Acestea nu respecta intimitatea copiilor si sunt neigienice. De aceea, ne dorim spatii pentru wc prevazute cu usi, astfel incat, ingrijitoarea sa le poata dezinfecta zilnic.
O problema este si toaleta cadrelor didactice care este delimitata de cea a copiilor printr-o perdea de dus. Nu o data a fost situatia cand ne-am nimerit la toaleta in acelasi timp cu cei mici si ei, dintr-o curiozitate nevinovata specifica copilariei, au tras perdeaua si ne-au intrebat ce facem acolo. Am cerut de nenumarate ori rezolvarea acestei probleme si achizitionarea unei usi, dar acest lucru nu s-a intamplat pe motivul lipsei de fonduri.
Ce ne-am dori noi:
- schimbarea gresiei si faiantei;
- schimbarea vaselor de toaleta si a chiuvetelor cu unele adaptate copiilor;
- realizarea unor panouri de separare a toaletelor copiilor prevazute cu usi;
- separarea toaletei cadrelor didactice de cea a copiilor printr-o usa;
- schimbarea oglinzilor;
- securizarea prin taierea capetelor de tevi si acoperirea gaurilor ramase de la inlocuirea instalatiei de apa;
- un dulap pentru materialele de curatenie;
- realizarea unei bai in culori vesele, pastelate care sa-i atraga pe copii, deoarece stim cu totii ca la intrarea in gradinita copiii vin imediat dupa ce au renuntat (sau nu) la Pampers si de multe ori acestia refuza wc-ul, pe motiv de teama sau nesiguranta. O baie vesela, atractiva care respecta tema copilariei (cu buburuze, fluturasi, wc-uri mici etc.) va ajuta la adaptarea copilului la mediul gradinitei.