• Elevi impactați: 275 elevi
 • Grupa de învățământ: Ciclu gimnazial, Ciclu primar, Preșcolar
 • Urgența alertei: Moderata
 • Unitatea scolara:Şcoala Gimnazială ,,Andrei Şaguna" Topliţa
 • Nevoi menționate: Electronice
Problema sesizată

Şcoala Gimnazială ,,Andrei Şaguna” îşi desfăşoară activitatea în patru locaţii diferite, situate la distanţe relativ mari una faţă de cealaltă, două dintre acestea fiind situate în cartiere mărginaşe ale municipiului Topliţa. Populaţia şcolară este formată majoritar din copii/elevi proveniţi din medii dezavantajate din punct de vedere social, din familii cu venituri mici sau medii şi cu posibilităţi financiare reduse, din familii monoparentale şi cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate.
În cadrul unităţii funcţionează 23 de formaţiuni de studiu: 9 grupe de preşcolari, 6 clase de învăţământ primar, din care 2 cu predare în regim simultan, 5 clase de învăţământ gimnazial, 1 cu predare simultană, 2 clase de învăţământ special integrat pentru elevi cu cerinţe educaţionale speciale, cu grad de handicap sever şi o clasă de învăţământ de tip ,,A doua şansă”, nivel secundar inferior.
Având în vedere condiţiile actuale impuse de aşteptările sistemului educaţional în ceea ce priveşte formarea şi dezvoltarea competenţelor-cheie cuprinse în profilul de formare, pe diferite niveluri de învăţământ, pentru alinierea la standardele europene, pentru asigurarea furnizării unei educaţii de calitate şi îmbunătăţirea calităţii vieţii educabililor din unitatea şcolară, ne-am dori ca fiecare sală de grupă/ clasă să fie modern echipată şi utilată, dotată cu tehnologie modernă, necesară pentru desfășurarea orelor de curs.
Astfel, avem nevoie de 20 de videoproiectoare şi ecrane/monitoare de proiecţie. Aceste echipamente, puse la dispoziția elevilor și a profesorilor, sunt extrem de utile în desfășurarea activității didactice, mai ales că o asemenea dotare tehnică au mai toate unitățile de învățământ moderne din Europa. Toate aceste dispozitive performante, fiindu-le puse la dispoziție, le fac educatoarelor, învăţătoarelor, profesorilor şi profesorilor psihopedagogi, munca mult mai ușoară și mai plăcută. De asemenea, copiii reușesc să înțeleagă mult mai bine lecțiile, decât ar face-o doar răsfoind paginile unui manual. Apelând la tehnică pentru a se face mai ușor înțeleși, profesorii reuşesc să transmit mai bine informaţiile, iar lecțiile ar fi mai atractive. De asemenea, ar fi o oportunitate şi o posibilitate pentru utilizarea manualelor digitale şi a soft-urilor educaţionale la clasă, care oferă o gamă variată de materiale audio-video, jocuri şi exerciţiii interactive, suporturi care, altfel, îşi pierd utilitatea, neputând fi suficient sau deloc explorate, în lipsa acestor mijloace. Indiferent de materia predată, profesorii consideră că lecțiile sunt mult mai atractive şi eficiente utilizând tehnologia modernă, prezentând conţinuturile vizuale sau audio, aceasta facilitând predarea-învăţarea interactivă. De asemenea, tehnica îi ajută pe copii/ elevi în asimilarea informațiilor, mai ales în învăţămîntul preşcolar şi primar, dar şi la învăţământul special, unde învăţarea are un caracter concret, intuitiv. Ei vor înţelege mult mai bine lecția dacă şi vizualizează prin imagini ceea ce se predă, îi ajută să înţeleagă mai bine conceptele, pe care, apoi să le poată utiza în diferite contexte de învăţare.

Demersuri realizate

Începănd cu anii anteriori, am încercat şi am început să dotăm, pe rând, câte o sală cu echipament modern de tehnologie digitală, în limita fondurilor disponibile. Dată însă fiind situaţia generată de pandemie şi mutarea şcolii în mediul online, dar şi situaţia economico-socială a populaţiei şcolare, prioritatea unităţii a fost asigurarea dispozitivelor electronice pentru ca lecţiile să se poată desfăşura şi toată lumea să aibă acces la activităţile online. Astfel, din fondurile şcolii, cu sprijinul autorităţilor publice locale şi a Inspectoratului Şcolar Judeţean Harghita, dar şi prin donaţii, am reuşit să achiziţionăm, să obţinem, să asigurăm câte un laptop pentru fiecare cadru didactic şi tablete pentru toţi copiii/elevii fără posibilităţi financiare şi care nu deţineau device-urile necesare. Astfel, utilarea sălilor de grupă-clasă a rămas în plan secundar. Totuşi, am reuşit, prin câştigarea unui proiect al asociaţiei dascălilor de la şcoala noastră, finanţat de Municipiul Topliţa şi din bugetul local să dotăm 2 săli de clasă, o grupă de grădiniţă şi cabinetul de informatică cu câte un videoproiector. De asemenea, cu sprijinul primăriei, suntem în curs de amenajare a unui laborator de biologie, care va fi dotat cu echipamente şi mijloace moderne de tehnologie şi învăţare. Între timp, am colaborat ca şi parteneri în depunerea unui proiect cu finanţare nerambursabilă din fonduri europene, de către unitatea administrativ-teritorială, cu scopul dotării şcolilor cu aparatură, tehnologie şi mijloace moderne de învăţare, proiect, care, din păcate nu a fost câştigător, sau, cel puţin, nu avem niciun răspuns favorabil. Probabil că, dacă nu exista această pandemie, am fi reuşit, până acum, să avem, cel puţin în jumătate din numărul sălilor, câte un videoproiector şi un ecran de proiecţie. Nu ştim care va fi cursul evenimentelor viitoare, sau ce ne rezervă această pandemie, însă, vom continua acest proiect de dotare a sălilor cu mijloacele necesare, atât cât vom putea, cu sprijinul celor care, sperăm că vor dori să ne ajute. Mulţumim!

Detalii de contact
Localizare

Str. 1 Decembrie 1918 160, Vale, Toplita, Harghita County, România

0 Susținători

Mesajul tău de incurajare va fi publicat

Publicând acest mesaj, ești de acord să primești notificări periodice din partea hartaedu.ro

Cum mă pot implica

În calitate de persoană fizică sau persoană juridica, poți susține acest caz prin donații în bani, în bunuri, prestări de servicii sau pur și simplu activitate independentă de voluntariat. Dacă ai fost impresionat de caz, însă nu ai în acest moment posibilitatea de a contribui, poți ajuta la creșterea awareness-ului său distribuind-o pe rețelele de socializare.

Pentru a începe să contribui la soluționarea problemei, contactează unitatea de învățământ sau profesorul aplicant pentru a stabili strategia pe mai departe. În acest sens, platforma îți oferă multiple opțiuni de comunicare; accesând unul din butoanele de mai sus, poți suna, trimite un mail sau un mesaj în platformă persoanei de contact pentru această alertă. Butonul “Cum ajung” îți va clarifica poziția exactă a școlii, însă te încurajăm să contactezi aplicantul și să îl notifici înainte de a face o vizită instituției.

Împreună cu profesorul, stabilește o strategie de acțiune și identifică punctele exacte în care ai putea interveni pentru soluționarea problemei. Ulterior anunță-ne și pe noi în legătură cu progresul colaborării cu școala pentru a putea marca problema (sau parte din ea) drept soluționată.

Conectează-te cu persoana de contact

Completează următorul formular pentru a-ți arată intențiile față de alertă postată.

0 Susținători

Mesajul tău de incurajare va fi publicat

Publicând acest mesaj, ești de acord să primești notificări periodice din partea hartaedu.ro
mood_bad
 • Inca nu exista comentarii.
 • Adauga un comentariu
  Dorești să oferi o donație?
  Nici o companie nu și-a exprimat intenția de a ajuta această alertă.
  Fii tu primul care se implică! Click aici

  Doresti sa fii tinut la curent cu aceasta alerta sau cu oricare alta ce apare in apropiere?

  Lasa-ne numele si adresa ta de e-mail si vei primi un sumar al alertelor din judetul sau din regiunea .

  Cazuri similare în care te poți implica