• Elevi impactați: 115 elevi
 • Grupa de învățământ: Ciclu gimnazial
 • Urgența alertei: Urgenta
 • Unitatea scolara:Școala Gimnazială Bucovăț, Județul Timiș
 • Nevoi menționate: Bănci & Scaune, Electronice
Problema sesizată

Odată cu introducerea disciplinei informatica si TIC în noul plan cadru la invatamantul gimnazial, in trunchiul comun (careia ii este alocata o ora/saptamana la clasele V-VIII), este necesara dezvoltarea competentelor digitale atat ale elevilor cat si ale profesorilor, cu ajutorul unui cabinet de informatica conectat la internet si dotat cu echipamente electronice moderne.

Punctele tari   pe care ne bazăm sunt  reprezentate de buna conectivitate la internet, existența unei săli cu destinație ”Cabinet de informatică”, existența profesorilor calificați.

La ora actuală școala dispune de 15 calculatoare foarte vechi, care trebuie scoase din uz pentru că se strică des, iar investitia in repararea constanta a acestora a fost costisitoare.

In vara anului 2021, scoala a beneficiat de investiții masive din partea Primăriei Bucovăț in ceea ce priveste amenajarea și reabilitarea spatiilor, precum si in dotarea claselor cu mobilier, videoproiectoare, iar amenajarea cobinetului de informatică nu a fost posibil financiar.

Dotarea unui cabinet de informatică cu echipamente electronice moderne  si cu licențele  aferente, presupune  existenta unor fonduri de peste 45.000 lei. La acestea se pot adauga fondurile necesare  achizitionarii mobilierului ergonomic  aferent, a unui videoproiector cu suport , al unui ecran de proiectie și a unei multifunționale, adaugandu-se astfel costuri suplimentare de aproximativ 10.000 lei.

Prin dotarea Cabinetului/laboratorului de informatică se urmăreşte atragerea elevilor spre noile tehnologii. Cabinetul trebuie să fie dotat corespunzător şi să ţină pasul cu tehnologiile aflate pe piaţă , astfel încât aplicațiile  practice sa se poata face cu usurinta atat la disciplina informatica si TIC, cat si la celelalte discipline care utilizeaza aplicatiile din manualele digitale.

Ne propunem sa devenim una din scolile de prestigiu din mediul rural, apreciata de catre elevi, parinti si comunitatea locala pentru eficienta activitatii instructiv-educative, asigurarea conditiilor materiale necesare unui invatamant de calitate (infiintarea unui cabinet de informatica), asigurarea egalitatii de sanse tuturor elevilor, pentru rezultate deosebite in activitatea de performanta si pentru ancorarea scolii in comunitatea locală si europeană. Școala noastră este centrată pe promovarea valorilor si principiilor democratice, pe implicarea mai larga a comunitatii in viata scolii si extinderea serviciilor scolii pentru comunitate. Climatul educational al scolii este bazat pe performanță, competiție transparenta si onesta, pe cooperarea si incurajarea initiativei individuale si a inovatiei didactice menite sa sustina dezvoltarea individuala a fiecarui elev si egalitatea de sanse prin educatie.

Amenajarea cabinetului de informatica in Scoala  Gimnaziala Comuna Bucovăț, trebuie sa fie in conformitate cu normele de dezvoltare durabila privind consumul economic de energie si protejarea mediului inconjurator. În mod regulamentar, calculatoarele pe care sperăm să le putem aduce împreună în acest laborator trebuie să aibă instalate aplicații și Windows cu licență.

Conform tendintei actuale de invatare centrata pe elev, prin acest proiect se propune un schimb de experienta menit sa propulseze elevul pe o treapta superioara a cunoasterii.
Invatamantul romanesc trece printr-un proces de profunda modernizare, grabit in mare masura de contextul pandemic actual. Profesorii simt din ce in ce mai acut nevoia de a-si crea propriile  resurse educationale, de a-si organiza cursurile intr-o maniera moderna. Internetul ofera nenumarate resurse alternative de invatare, online sau offline, care asteapta sa fie descoperite, analizate si utilizate de catre copii.

Se urmareste de asemenea, dezvoltarea competentelor de comunicare, de lucru individual si in grup, de aplicare a cunostintelor insusite in cadrul lectiilor de informatica  si in cadrul altor discipline. În concluzie, putem spune ca avem resursa umana calificata, avem spatiul necesar infiintarii laboratorului, avem  conectivitate la internet performanta prin participarea la proiectul national Wificampus , avem elevi buni si entuziasti , lipsindu-ne insa echipamentele performante:

15 calculatoare
un videoproiector + suport
licente pt. 15 calculatoare
1 imprimantă multifuncțională

Demersuri realizate

Nevoia dotarii unui cabinet de informatica in Scoala Gimnaziala Bucovăț a fost dezbatuta in cadrul sedintelor Consiliului profesoral, consiliului de admnistratie al unitatii, primăria Bucovăț.  Pentru moment resursele  bugetare locale sunt limitate, iar sansele ca in viitorul apropiat sa se realizeze infiintarea si dotarea unui astfel de cabinet, absolut necesar  functionarii optime a scolii in contextul actual al societatii informationale si al implementatrii noilor tehnologii in cadrul procesului instructiv-educativ, sunt destul de reduse.

In unitate exista 15 computere uzate din punct de vedere  moral si fizic, insuficiente pentru nevoile  comunitatii scolare  din Bucovăț . Pana in prezent, deși bugetul comunității locale e limitat, s-a reusit achiziționarea a 106 de tablete pentru nevoile elevilor, dotarea școlii cu mobilier nou, iar sălile de clasă au fost reabilitae și reamenajate modern. De asemenea, prin proiectul national Wificampus, cu implicarea Telekom, s-a obtinut instalarea echipamentelor necesare unei conectivitati la internet performante, prin fibra optica. Exista spatiul necesar infiintarii cabinetului de informatica, insa uzura acestora reprezinta o bariera in desfasurarea intr-un cadru optim a lectiilor in format digital.  Compensam  insa cu entuziasmul profesorilor din scoala, care incearca sa treaca peste neajunsurile de ordin tehnic, dedicand timp si energie copiilor , utilizand de multe ori echipamente/dispozitive  electronice  personale, nu intotdeauna  aflate in parametrii tehnici optimi.

Considerăm că scoala este o instituție  care poate avea un impact major in comunitate, incercand sa raspunda, in masura posibilitatilor , nevoilor  comunității locale. Fapt pentru care ne dorim, pe lângă folosirea calculatoarelor in cadrul procesului instructiv educativ să oferim copiilor care beneficiază de Programul ”Educația – centrul schimbării in comunitatea”- Proiect susținut de Fundația United Way Roamania și care funcționează in cadrul școlii noastre, posibilitatea de a invăța limba engleza in cadrul activităților nonformale.

Sloganul nostru  poate fi exprimat  prin sintagma  RURAL = DIGITAL

Detalii de contact
Localizare

Bucovăț, România

0 Susținători

Mesajul tău de incurajare va fi publicat

Publicând acest mesaj, ești de acord să primești notificări periodice din partea hartaedu.ro

Cum mă pot implica

În calitate de persoană fizică sau persoană juridica, poți susține acest caz prin donații în bani, în bunuri, prestări de servicii sau pur și simplu activitate independentă de voluntariat. Dacă ai fost impresionat de caz, însă nu ai în acest moment posibilitatea de a contribui, poți ajuta la creșterea awareness-ului său distribuind-o pe rețelele de socializare.

Pentru a începe să contribui la soluționarea problemei, contactează unitatea de învățământ sau profesorul aplicant pentru a stabili strategia pe mai departe. În acest sens, platforma îți oferă multiple opțiuni de comunicare; accesând unul din butoanele de mai sus, poți suna, trimite un mail sau un mesaj în platformă persoanei de contact pentru această alertă. Butonul “Cum ajung” îți va clarifica poziția exactă a școlii, însă te încurajăm să contactezi aplicantul și să îl notifici înainte de a face o vizită instituției.

Împreună cu profesorul, stabilește o strategie de acțiune și identifică punctele exacte în care ai putea interveni pentru soluționarea problemei. Ulterior anunță-ne și pe noi în legătură cu progresul colaborării cu școala pentru a putea marca problema (sau parte din ea) drept soluționată.

Conectează-te cu persoana de contact

Completează următorul formular pentru a-ți arată intențiile față de alertă postată.

0 Susținători

Mesajul tău de incurajare va fi publicat

Publicând acest mesaj, ești de acord să primești notificări periodice din partea hartaedu.ro
mood_bad
 • Inca nu exista comentarii.
 • Adauga un comentariu
  Dorești să oferi o donație?
  Nici o companie nu și-a exprimat intenția de a ajuta această alertă.
  Fii tu primul care se implică! Click aici

  Doresti sa fii tinut la curent cu aceasta alerta sau cu oricare alta ce apare in apropiere?

  Lasa-ne numele si adresa ta de e-mail si vei primi un sumar al alertelor din judetul sau din regiunea .

  Cazuri similare în care te poți implica