• Elevi impactați: 650 elevi
 • Grupa de învățământ: Ciclu gimnazial, Liceu
 • Urgența alertei: Urgenta
 • Unitatea scolara:Colegiul Național Bănățean
 • Nevoi menționate: Echipamente de laborator
Alte nevoi ale scolii
Reactivi si substanțe chimice, cameră cu filmare 360 grade.
Problema sesizată

Interesul elevilor față de disciplinele din domeniul STEM (fizică, chimie, biologie, matematică) este mult în scădere în ultimii ani, iar motivele sunt: uzura morală aparaturii de laborator de care dispun laboratoarele școlare,  lipsa acută de reactivi și substanțe chimice, mobilierul învechit și necorespunzător pentru desfășurarea de experimente atractive, interesante, cu implicarea nemijlocita a elevului.

În acest moment, la nivelul municipiului Timișoara, sunt extrem de puține laboratoare de fizică/chimie/biologie funcționale, pe sistem de avarie, cele mai multe au fost transformate în săli de clasă, din motiv de populație școlară foarte numeroasă.

In Colegiul Național Bănățean s-a reușit menținearea destinației laboratoarelor de fizică/chimie/biologie, în număr mult redus față de numărul de elevi înmatriculati, 3 laboratoare pentru 1440 de elevi de gimnaziu și liceu, însă dotarea acestora este mult sub cerințele programei școlare.

Ca dascăl, cu 27 ani de lucru cu elevii, consider că instituțiile de învățământ preuniversitare nu pot în condițiile actuale să ofere la nivel de școală, unde se desfășoară cea mai mare parte din educația  academică a elevilor, oportunități de a-și dezvolta competențe de cercetare și experimentare de ipoteze, deoarece, profesorii încă abordează actul de predare monodisciplinar, iar atelierele și laboratoarele școlare sunt nefuncționale sau parțial transformate în săli de clasă, făcând astfel greu realizabilă partea experimentală specifică disciplinelor STEM.

De asemenea, am constatat că interesul elevilor față de științe a scăzut mult în ultimii ani, deoarece nu au ocazia să experimenteze direct, nemijlocit, în cadrul unor ateliere/laboratoare special amenajate diverse idei/ipoteze personale sau descoperite în cărțile lecturate.

Trecerea școlii în mediul online, a creat noi dificultăți, profesorii de științe nedispunând de material digital pe baza căruia să poată prezenta elevilor transformările fizico-chimice la care participă corpurile și substanțele din jurul nostru.

La nivelul catedrei de științe ale naturii există disponibilitatea de a fi realizate și filmate de către profesori și elevi din clasele terminale de liceu, diverse experimente care ulterior să se constituie într-o bază de date ce poate fi pusă la dispoziția tuturor profesorilor din învățământul preuniversitar, însă cu dotarea actuală este imposibil de transpus în practică această inițiativă.

De remarcat este efortul cadrelor didactice și al elevilor, care an de an s-au pregătiti cu aceste resurse minimale existente în laboratoare și au reprezentat cu succes colegiul și județul la faze naționale și internaționale ale olimpiadelor școlare de specialitate.

Ce ne propunem prin această alertă?

Dotarea laboratorului de chimie cu mobilier adecvat și cu aparatură și reactivi chimici necesari desfășurării experimentelor propuse de programele școlare.
Dotarea laboratoarelor de fizică și biologie cu aparatură modernă, potrivită studiului științelor într-o manieră interactivă.
Achiziționare unei camere de filmare 360 grade, pentru crearea unei baze digitale cu experimente de laborator.

Ne dorim să dotăm laboratorul de chimie cu 8 mese de laborator a cate 4 locuri, 32 de scaune, 1 kit de substanțe chimice pentru organică, 1 kit de substante chimice pentru anorganică, 1 kit de reactivi pentru liceu, ph-metru digital. Pentru dotarea laboraturlui de fizica sunt necesare: dispozitiv pentru electroliză, calorimetru, sursa de tensiune, ampermetru, voltmetru. Laboratorul de biologie necesită o camera digitala cu zoom optic.

Beneficiari: 1440 elevi și 18 catre didactice.

Demersuri realizate

Profesorii și conducerea colegiului au reușit în anii anterior să primească finanțări din fonduri nerambursabile disponibile instituțiilor de învațamânt preuniversitar, în general pentru dotarea IT. Finantatorii nostri au fost: POSDRU, Erasmus, Consiliul Județean Timiș prin Centrul Cultural, Fondul Științescu, Narada.

De asemenea, comitetele de parintii ne sprijina cu diverse resurse pe care le au disponibile (mobilier disponibilizat de la firme, dispozitive IT pe care nu le mai folosesc).

Cel mai acut ne afecteaza lipsa reactivilor din laboratoare, precum și a unor instalatii specifice experimentelor de laborator, apecte care ne limiteaza extrem de mult posibilitatea de a accentua partea practico-aplicativa a chimiei.

Detalii de contact
Localizare

Bulevardul 16 Decembrie 1989 26, Timișoara, România

403 Susținători

Mesajul tău de incurajare va fi publicat

Publicând acest mesaj, ești de acord să primești notificări periodice din partea hartaedu.ro

Cum mă pot implica

În calitate de persoană fizică sau persoană juridica, poți susține acest caz prin donații în bani, în bunuri, prestări de servicii sau pur și simplu activitate independentă de voluntariat. Dacă ai fost impresionat de caz, însă nu ai în acest moment posibilitatea de a contribui, poți ajuta la creșterea awareness-ului său distribuind-o pe rețelele de socializare.

Pentru a începe să contribui la soluționarea problemei, contactează unitatea de învățământ sau profesorul aplicant pentru a stabili strategia pe mai departe. În acest sens, platforma îți oferă multiple opțiuni de comunicare; accesând unul din butoanele de mai sus, poți suna, trimite un mail sau un mesaj în platformă persoanei de contact pentru această alertă. Butonul “Cum ajung” îți va clarifica poziția exactă a școlii, însă te încurajăm să contactezi aplicantul și să îl notifici înainte de a face o vizită instituției.

Împreună cu profesorul, stabilește o strategie de acțiune și identifică punctele exacte în care ai putea interveni pentru soluționarea problemei. Ulterior anunță-ne și pe noi în legătură cu progresul colaborării cu școala pentru a putea marca problema (sau parte din ea) drept soluționată.

Conectează-te cu persoana de contact
Formular donatie (#1)

Completează următorul formular pentru a-ți arată intențiile față de alertă postată.

403 Susținători

Mesajul tău de incurajare va fi publicat

Publicând acest mesaj, ești de acord să primești notificări periodice din partea hartaedu.ro
 • Mihaela Rusu
  mai 11, 2022 at 9:28 pm

  În liceu sunt doar 3 laboratoare pentru 1440 de elevi, aparatura este uzată moral, reactivii lipsesc, mobilerul este vechi , toate acestea sunt incompatibile cu o educatie demnă de anul 2022, consider ca profesorii inimosi precum și elevii CNB trebuie susținuți în acest demers.

 • Marius Muntean
  mai 11, 2022 at 7:55 pm

  Un proiect important pentru copii

 • Bora Marinela
  mai 11, 2022 at 6:24 pm

  Sunteți extrem de corecți și serioși

Adauga un comentariu
Dorești să oferi o donație?
Nici o companie nu și-a exprimat intenția de a ajuta această alertă.
Fii tu primul care se implică! Click aici

Doresti sa fii tinut la curent cu aceasta alerta sau cu oricare alta ce apare in apropiere?

Lasa-ne numele si adresa ta de e-mail si vei primi un sumar al alertelor din judetul sau din regiunea .

Subscription Form (#6)

Cazuri similare în care te poți implica