Problema sesizată
De-a lungul timpului, liceul nostru a reuşit să se impună şi să-şi facă un renume datorită rezultatelor elevilor nostri, care au fost obtinute și prin implicărea şi efortul depuse de cadrele didactice ale acestei instituţii.. De asemenea, colegiul nostru oferă posibilitatea absolvenţilor de a obţine la sfârşitul clasei a XII-a un atestat la informatică (pentru clasele cu profil matematica-informatica). Toate clasele a XI-a urmează cursuri de pregătire pentru examenele Cambridge (CAE) ,DELF, ECDL, CISCO. Scoala noastra a fost si este partener si in multe proiecte europene, avem acreditare Erasmus pentru Educatie Scolara si Acreditare Erasmus-VET-formare profesionala Suntem Scoala e-Twinning,suntem scoala candidate la titlul de Scoala Ambasador pe langa parlamentul European suntem si Scoala Europeana .În acest moment avem 14 proiecte europene in derulare.
Absolvenţii noștri dobândesc cunoştinţe academice solide, ceea ce le permite să promoveze examenele de admitere ale oricărei facultăţi pe care o aleg atat in tara cat si in strainatate. În afară de bagajul de cunoştinţe dobândite pe parcursul anilor de şcoală - din orele de curs şi din opţionalele oferite de liceul nostru, printre care și cele de aprofundare a limbilor italiană și spaniolă- absolvenţii noştri părăsesc liceul şi cu o perspectivă mai largă asupra a ceea ce înseamnă să fii cetăţean al Europei şi al lumii. Insa in ciuda acestor performante ne luptam cu materiale didactice invechite, cu lipsa de spatiu si cu lipsa dotarilor moderne, plecand de la mobilier foarte vechi si deteriorat, pana la dotari cu echipament IT.
Nevoia de renovare își face simțită prezența, din păcate, în fiecare colț al scolii noastre. Problemele principale cu care ne confruntăm sunt:
- spatiu insuficient pentru un nr de aprox 2200 de elevi;
- sali de clase mici, intr-un corp de cladire care este un fost internat în trecut;
- parchetul vechi si deteriorat in corpul C,destinat claselor din inv.primar
- lipsa spatiilor de recreere in pauza, atat in scoala, cat si afara;
- mobilierul școlar vechi, table școlare magnetice, vechi, care nu mai pot fi curatate de urmele lasate de marker, de pe care se poate vedea foarte greu
- banci, scaune, catedre rupte
- dulapuri vechi si rupte, diferite in fiecare clasa si obtinute prin sponsorizarea parintilor, toate contribuind negativ la activitatea didactică;
- o singura sala de sport, care nu este dotata cu echipament sportiv
-o sala de festivitati,cu 200 de locuri,singurul spatiu al scolii in care putem organiza evenimente pentru elevi,parinti,dar care are nevoie de o schimbare .
Colegiul Național de Informatică “Matei Basarab” Râmnicu Vâlcea este astăzi una dintre cele mai importante instituţii din peisajul învăţământului românesc. Cartierul Nord, în care este situat Colegiul Naţional de Informatică “Matei Basarab”, este în plină dezvoltare. Acest lucru face ca numărul populaţiei şcolare să fie în continuă creştere, fapt demonstrat de cererile numeroase de înscriere la şcoala noastră.
Scoala noastra funcţionează pe trei niveluri de studiu: primar, gimnazial şi liceal, cu profilurile urmatoare: informatica intensiv, stiintele naturii - limba engleză, filologie – bilingv, stiinte sociale si profil pedagogic.
Profilul Colegiului Naţional de Informatică „Matei Basarab” se adresează elevilor care intenţionează să-şi continue studiile în învăţământul superior, oferind premisele unei palete largi de specializări ulterioare.
Indiferent de ciclul de învățare (primar, gimnazial sau liceal), școala noastră oferă câte 6 clase pe fiecare an de studiu. La liceu, oferta educaţională păstrează specificul liceului, urmărind, în afară de o instruire a viitorilor învățători, și o pregătire aprofundată în domeniul limbii engleze și al informaticii :
De-a lungul timpului, liceul nostru a reuşit să se impună şi să-şi facă un renume datorită rezultatelor elevilor nostri, care au fost obtinute și prin implicărea şi efortul depuse de cadrele didactice ale acestei instituţii.
În ultimii ani, liceul nostru a constituit cadrul perfect pentru formarea ca oameni a miilor de elevi care ne-au călcat pragul. Dovadă stau rezultatele deosebite ale acestora la olimpiade, concursuri, manifestări culturale naţionale şi internaţionale.
Cei aprox 2300 de elevi ai școlii noastre beneficiază de un învăţământ de calitate, fiind îndrumaţi de un colectiv de cadre didactice bine pregătite şi dedicate profesiei de dascăl. Spaţiul în care se desfăşoară activităţile şcolare şi extraşcolare nu este unul primitor, in mare parte lipsind mijloace moderne de învăţământ si insuficient pentru a putea desfasura activitatea scolara si extrascolara in conditii optime si intr-un interval orar optim pentru elevii nostri.
Baza materială (spaţii şcolare, starea clădirilor, nivelul de dotare, resurse educaţionale) este urmatoarea :
- 3 localuri proprii de şcoală: 68 săli de clasă, 7 laboratoare, o biblioteca, o sală de sport, 3 terenuri de sport, o sala de festivităţi – 300 locuri,
-1 local inchiriat de la Liceul de Arte cu care suntem vecini - 10 sali de clasa folosite de invatamantul primar
- mijloace de comunicare – telefon, fax, internet; - reţea AEL racordata la internet.
Intr-o sala functioneaza si biblioteca scolii, care nu are un spatiu destinat lecturii si nici depozitarii manualelor. Vrem sa subliniem urmatorul aspect fata de activitatea din acest corp de cladire: legatura intre etaje se face pe cele doau scari de acces, atat principala, cat si cea secundara, care a fost deschisa pentru accesul elevilor din clasele pregatitoare si inv. primar. Dar accesul pe scara principala este foarte greoi pentru ca elevii claselor de liceu trebuie sa ajunga la laboratoarele din acest corp, iar cei mici ies in pauza, astfel se creaza o mare aglomeratie pe scari sau in holul de la intarea in corpul C. Elevii de la clasele pregătitoare nici nu ies în curte în pauze!
In corpul B se afla 6 Sali de clasa ,atat pentru invatamantul primar ,iar dupa-amiaza pentru cele 6 clase a-5-a si sala de festivitati care este folosita de cele mai multe ori pentru desfasurarea activitatilor extracuriculare,pe baza unui program,deoarece nu exista sali libere in timpul zilei.Iar corpul A are toate salile ocupate cu clasele de la liceu si gimnaziu ;aici mai exista un singur laborator de chimie pentru toate clasele. De fapt, in scoala noastra exista doar trei laboratoare :de chimie, biologie si fizica, care sunt folosite pe baza unui program stabilit de catre profesori, astfel incat nu toate clasele isi pot desfasura orele in laborator, iar de cand a aparut situatia pandemica, aceste laboratoare au fost transformate in sali de clasa permanent.
O alta problema foarte des disputata de catre elevi si parinti este spatiul adecvat orelor de educatie fizica si sport. Exista o singura sala de sport in care se suprapun uneori si cate 4 clase.
Mentionam ca si clasele din invatamantul primar trebuie sa desfasoare ora de sport in sala. Dar in aceste conditii, cei mici sunt nevoiti sa imparta sala cu elevii mari.
Aici gasiti informatii de pe pagina de facebook a scolii: https://www.facebook.com/CNIMateiBasarab
http://cnimateibasarab.ro/cnimb/-site-ul scolii