• Elevi impactați: 2300 elevi
 • Grupa de învățământ: Ciclu gimnazial, Ciclu primar, Liceu, Preșcolar
 • Urgența alertei: Foarte urgenta
 • Unitatea scolara:Colegiul National de Informatica "Matei Basarab"
 • Nevoi menționate: Amenajări Exterioare, Amenajări Interioare
Problema sesizată

De-a lungul timpului, liceul nostru a reuşit să se impună şi să-şi facă un renume datorită rezultatelor elevilor nostri, care au fost obtinute și prin implicărea şi efortul depuse de cadrele didactice ale acestei instituţii.. De asemenea, colegiul nostru oferă posibilitatea absolvenţilor de a obţine la sfârşitul clasei a XII-a un atestat la informatică (pentru clasele cu profil matematica-informatica). Toate clasele a XI-a urmează cursuri de pregătire pentru examenele Cambridge (CAE) ,DELF, ECDL, CISCO. Scoala noastra a fost si este partener si in multe proiecte europene, de anul trecut avem si acreditare Erasmus pentru educatie scolara; de 3 ani suntem si Scoala Europeana, iar de doi ani Scoala E-twinning . În acest moment avem 10 proiecte europene in derulare.

Absolvenţii noștri dobândesc cunoştinţe academice solide, ceea ce le permite să promoveze examenele de admitere ale oricărei facultăţi pe care o aleg atat in tara cat si in strainatate. În afară de bagajul de cunoştinţe dobândite pe parcursul anilor de şcoală - din orele de curs şi din opţionalele oferite de liceul nostru, printre care și cele de aprofundare a limbilor italiană și spaniolă- absolvenţii noştri părăsesc liceul şi cu o perspectivă mai largă asupra a ceea ce înseamnă să fii cetăţean al Europei şi al lumii. Insa in ciuda acestor performante ne luptam cu materiale didactice invechite, cu lipsa de spatiu si cu lipsa dotarilor moderne, plecand de la mobilier foarte vechi si deteriorat, pana la dotari cu echipament IT.
Nevoia de renovare își face simțită prezența, din păcate, în fiecare colț al  scolii noastre. Problemele principale cu care ne confruntăm sunt:

-          spatiu insuficient pentru un nr de aprox 2300 de elevi;

-          sali de clase mici, intr-un corp de cladire care este un fost internat în trecut;

-          holuri neamenajate, invechite;

-          parchetul vechi si deteriorat pe alocuri;

-          lipsa spatiilor de recreere in pauza, atat in scoala, cat si afara;

-          mobilierul școlar vechi, table școlare magnetice, vechi, care nu mai pot fi curatate de urmele lasate de marker, de pe care se poate vedea foarte greu

-          banci, scaune, catedre rupte

-          dulapuri vechi si rupte, diferite in fiecare clasa si obtinute prin sponsorizarea parintilor toate contribuind negativ la activitatea didactică;

-          o singura sala de sport, care nu este dotata cu echipament sportiv,cu vestiare mici si insalubre

Colegiul Național de Informatică “Matei Basarab” Râmnicu Vâlcea este astăzi una dintre cele mai importante instituţii din peisajul învăţământului românesc. Cartierul Nord, în care este situat Colegiul Naţional de Informatică “Matei Basarab”, este în plină dezvoltare. Acest lucru face ca numărul populaţiei şcolare să fie în continuă creştere, fapt demonstrat de cererile numeroase de înscriere la şcoala noastră.

Scoala noastra funcţionează pe trei niveluri de studiu:  primar, gimnazial şi liceal, cu profilurile urmatoare: informatica intensiv, stiintele naturii - limba engleză, filologie – bilingv, stiinte sociale si profil pedagogic.

Profilul Colegiului Naţional de Informatică „Matei Basarab” se adresează elevilor care intenţionează să-şi continue studiile în învăţământul superior, oferind premisele unei palete largi de specializări ulterioare.

Indiferent de ciclul de învățare (primar, gimnazial sau liceal), școala noastră oferă câte 6 clase pe fiecare an de studiu. La liceu, oferta educaţională păstrează specificul liceului, urmărind, în afară de o instruire a viitorilor învățători, și o pregătire aprofundată în domeniul limbii engleze și al informaticii :

De-a lungul timpului, liceul nostru a reuşit să se impună şi să-şi facă un renume datorită rezultatelor elevilor nostri, care au fost obtinute  și prin implicărea şi efortul depuse de cadrele didactice ale acestei instituţii.

În ultimii ani, liceul nostru a constituit cadrul perfect pentru formarea ca oameni a miilor de elevi care ne-au călcat pragul. Dovadă stau rezultatele deosebite ale acestora la olimpiade, concursuri, manifestări culturale naţionale şi internaţionale.

Cei aprox 2300 de elevi ai școlii noastre beneficiază de un învăţământ de calitate, fiind îndrumaţi de un colectiv de cadre didactice bine pregătite şi dedicate profesiei de dascăl. Spaţiul în care se desfăşoară activităţile şcolare şi extraşcolare nu este unul primitor, in mare parte lipsind  mijloace moderne de învăţământ si insuficient pentru a putea desfasura activitatea scolara si extrascolara in conditii optime si intr-un interval orar optim pentru elevii nostri.

Baza materială (spaţii şcolare, starea clădirilor, nivelul de dotare, resurse educaţionale) este urmatoarea :

- 3 localuri proprii de şcoală: 68 săli de clasă, 7 laboratoare, o biblioteca, o sală de sport, 3 terenuri de sport, o  sala de festivităţi – 300 locuri,

-1 local inchiriat de la Liceul de Arte cu care suntem vecini - 8 sali de clasa folosite de invatamantul primar

- mijloace de comunicare – telefon, fax, internet; - reţea AEL racordata la internet.

Intr-o sala functioneaza si biblioteca scolii, care nu are un spatiu destinat lecturii si nici depozitarii manualelor. Vrem sa subiniem urmatorul aspect fata de activitatea din acest corp de cladire: legatura intre etaje se face pe cele doau scari de acces, atat principala, cat si cea secundara, care a fost deschisa pentru accesul elevilor din clasele pregatitoare si inv. primar. Dar accesul pe scara principala este foarte greoi pentru ca elevii claselor de liceu trebuie sa ajunga la laboratoarele din acest corp, iar cei mici ies in pauza, astfel se creaza o mare aglomeratie pe scari sau in holul de la intarea in corpul C. Elevii de la clasele pregătitoare nici nu ies în curte în pauze!

In corpul B se afla 6 Sali de clasa pe cele 2 nivele pentru invatamantul primar ,iar dupa-amiaza pentru cele 6 clase a-9-a si sala de festivitati care este folosita de cele mai multe ori pentru desfasurarea activitatilor extracuriculare,pe baza unui program,deoarece nu exista sali libere  in timpul zilei.Iar corpul A are toate salile ocupate cu clasele de la liceu si gimnaziu ( a-5-a si a-8-a) aici mai exista un singur laborator de chimie pentru toate clasele. De fapt, in scoala noastra exista doar trei laboratoare de chimie, biologie si fizica, care sunt folosite pe baza unui program stabilit de catre profesori, astfel incat nu toate clasele isi pot desfasura orele in laborator, iar de cand a aparut situatia pandemica, aceste laboratoare sunt transformate in sali de clasa permanent, deci ele nu se mai pot folosi ca laboratoare!

O alta  problema foarte des disputata de catre elevi si parinti este spatiul adecvat orelor de educatie fizica si sport. Exista o singura sala de sport in care se suprapun uneori si cate 4 clase.

Mentionam ca si clasele din invatamantul primar trebuie sa desfasoare ora de sport in sala. Dar in aceste conditii, cei mici sunt nevoiti sa imparta sala cu elevii mari.

De asemenea, exista multe suprapuneri ale orelor din cauza lipsei de spatiu; clasele care au profil intensiv de lb. engleza sau franceza trebuie sa se desparta pe grupe si atunci se cauta acele clase care merg in laboratoare sau la ora de sport ca sa isi desfasoare activitatea. Elevii acestia trebuie sa isi mute lucrurile cu ei la fiecare schimbare.

Calitatea activităţii şcolare desfăşurată la C.N.I.”Matei Basarab” este validată de rezultatele obţinute de elevi la bacalaureat, la examenele de admitere în învăţământul superior, la olimpiadele şi concursurile şcolare naţionale şi internaţionale. Ea este probată şi de numărul mare de absolvenţi din anii de după 1990 care sunt studenţi de frunte ai facultăţilor de prestigiu din ţară şi străinătate, doctoranzi şi doctori în ştiinţe, specialişti de înaltă clasă în domeniile pe care şi le-au ales, în ţară şi peste hotare.

Situatia la examenul de bacalaureat in ultimii 5 ani este urmatoarea: C.N.I.Matei Basarab Rm.Valcea - promovabilitate - 98% -99 % ceea ce face ca scoala noastra sa se situeze pe primul loc in judet si la promovarea examenului de bacalaureat si pe locul 31 pe tara. Școala noastra este dotată cu un număr corespunzător de calculatoare pentru a putea asigura desfășurarea orelor de informatică în bune condiții, insa se impune o politică de dotare cu calculatoare mai performante, de îmbunătăţire a conexiunilor la reţeaua de Internet a şcolii şi a unităţilor conexe si îmbunătăţirea site-ului şcolii, cu dotarea tuturor salilor de clasa cu laptopuri, table interactive si cu mobiliere modern. Elevii doresc ca pe holuri si in curtea scolii sa beneficieze de spatii de recreere, unde sa poata lua pauza de masa, sa poata repeta o lectie sau pur si  simplu sa discute. Doresc sa li se doteze holurile din corpul A cu dulapuri de depozitare a cartilor! In concluzie isi doresc o Scoala Smart, o scoala vesela si primitoare.

Pentru noi, educatia este cel mai puternic motor al schimbarilor sociale, dar pentru activarea acestui motor sunt necesare schimbari fundamentale, care sa faca posibila dezvoltarea unei societati echitabile bazata pe cunoastere

În acest scop scoala noastra  îsi propune sa promoveze valori  si credinte împartasite de educatori, elevi si  parinti, punând accentul pe învatare si creând un climat educativ de învatare. Învatarea trebuie sa  treaca dincolo de zidurile clasei, încorporând discipline si tehnologii complexe care sa-i ajute pe elevi sa se integreze într-o societate în schimbare.

Învatarea trebuie centrata  pe elev, înglobând cele mai noi idei si practici pedagogice. CDS-ul trebuie sa se axeze pe noi discipline (informatica, tehnici de comunicare, utilizarea internetului, educatie ecologica etc.). Ne propunem sa  dezvoltam în parteneriat cu comunitatea locala, un mediu favorabil educatiei, bazat pe valori morale, antreprenoriale, tehnologice, informationale, religioase, ecologice, astfel încât fiecare elev sa  beneficieze de sansa  de a fi educat ca bun cetatean european, creativ, dar si critic si autocritic, capabil sa se integreze în orice tara  europeana, dar pentru a reusi si mai bine sa corelam toate aceste parghii, avem nevoie de mai mult spatiu  si de foarte multe dotari.

Aici gasiti informatii de pe pagina de facebook a scolii: https://www.facebook.com/CNIMateiBasarab
http://cnimateibasarab.ro/cnimb/-site-ul scolii

Demersuri realizate

De-a lungul timpului am facut numeroase demersuri catre Primarie pentru a obtine spatiu. In urma cu 3 ani a fost reorganizata reteaua scolara a orasului, in sensul ca au fost comasate doua licee tehnologice, unul dintre ele fiind chiar vecin cu scoala noastra. Am facut un memoriu catre Primarie, prin care am prezentat situatia noastra si am cerut ca acel spatiu sa ne fie incredintat noua, pentru a muta toate clasele de invatamant primar acolo. Ar fi putut avea propria lor baza sportiva, propria lor curte, fara sa se mai intersecteze cu elevii din clasele mari! Am fost refuzati, iar in acel spatiu a fost mutat Liceul de Arte, în timp ce spatiul celui de-al doilea liceu desfiintat a ramas in paragina pana astazi.

De asemenea, pentru dotarea scolii cu mobilier modern am cerut Primariei sa ne permita folosirea bugetului in acest scop, insa de fiecare data am fost refuzati, spunand ca nu este permisa rectificarea bugetara decat pentru reparatii si nu pentru achizitionarea obiectelor de inventar. Am incercat sa cumparam o mica parte din echipamentul IT de care am avut nevoie pentru a desfasura orele online, din bugetul de management al proiectelor europene, insa atat cat era permis. Anul trecut am scris necesarul de nevoi din punct de vedere al dotarii scolii cu echipament IT, insemnad table interactive, cu proiector inclus, boxe, laptopuri pentru fiecare clasa, cabinet, laborator, pe care l-am inaintat tot primariei. Primaria a scris un proiect POCU pentru scolile din municipiu si inca un necesar pentru dotari cu echipament sanitare printr-un alt proiect POIM. Insa nici pana acum nu am primit vreun raspuns.

Incerc acum sa expun problema noastra si prin intermediul acestui proiect,pentru ca eu consider ca toate aceste rezultate pe care elevii nostri le obtin,merita rasplatite cu un spatiu scolar modern! In calitate de coordonator de proiecte si programe scolare, de director adjunct al scolii, profit de fiecare oportunitate care ni se ofera pentru a expune problema noastra cu care ne confruntam de ani buni!

Daca vom reusi prin acest proiect, el va fi vizibil și toate caracteristicile sale vor fi comunicate comunității noastre școlare, profesorilor, elevilor și părinților, utilizând canale virtuale. Astfel, elevii pot fi conectați permanent la activitățile didactice și pot primi pregătiri temeinice pentru examenele naționale. Diseminarea proiectului va fi asigurată prin: comunicat de presă / anunț pe site-ul școlii noastre, pe pagina de Facebook; minimum 15 postere realizate și postate în zonele de vizibilitate ale școlii; 115 Etichete autocolante cu date de identificare ale proiectului lipite pe fiecare echipament, cel puțin 3 articole în mass-media locală și unul în cea națională, promovând progresul proiectului pe site-ul școlii.

Detalii de contact
 • Institutie de invatamant: Colegiul National de Informatica "Matei Basarab"
 • Localitatea Ramnicu Valcea
 • Persoana de contact: Gabriela Cocos
 • Telefon: 0741132801
 • Trimite e-mail
 • Alertă adaugată de: gabigabriela
Localizare

Strada Henri Coandă 21, Râmnicu Vâlcea, România

4 Susținători

Mesajul tău de incurajare va fi publicat

Publicând acest mesaj, ești de acord să primești notificări periodice din partea hartaedu.ro

Cum mă pot implica

În calitate de persoană fizică sau persoană juridica, poți susține acest caz prin donații în bani, în bunuri, prestări de servicii sau pur și simplu activitate independentă de voluntariat. Dacă ai fost impresionat de caz, însă nu ai în acest moment posibilitatea de a contribui, poți ajuta la creșterea awareness-ului său distribuind-o pe rețelele de socializare.

Pentru a începe să contribui la soluționarea problemei, contactează unitatea de învățământ sau profesorul aplicant pentru a stabili strategia pe mai departe. În acest sens, platforma îți oferă multiple opțiuni de comunicare; accesând unul din butoanele de mai sus, poți suna, trimite un mail sau un mesaj în platformă persoanei de contact pentru această alertă. Butonul “Cum ajung” îți va clarifica poziția exactă a școlii, însă te încurajăm să contactezi aplicantul și să îl notifici înainte de a face o vizită instituției.

Împreună cu profesorul, stabilește o strategie de acțiune și identifică punctele exacte în care ai putea interveni pentru soluționarea problemei. Ulterior anunță-ne și pe noi în legătură cu progresul colaborării cu școala pentru a putea marca problema (sau parte din ea) drept soluționată.

Conectează-te cu persoana de contact

Completează următorul formular pentru a-ți arată intențiile față de alertă postată.

4 Susținători

Mesajul tău de incurajare va fi publicat

Publicând acest mesaj, ești de acord să primești notificări periodice din partea hartaedu.ro
 • Popa Monica
  mai 16, 2022 at 10:12 pm

  Sunteți geniali! Bravo CNIMB!

 • Dicui Maria Ionica
  mai 16, 2022 at 9:48 pm

  Am fost eleva a acestei instituții de învățământ

 • Enachescu Daniela
  mai 16, 2022 at 9:06 pm

  Profesorii si elevii scolii noastre merita sa fie rasplatiti cu un cadru scolar modern.

 • Oracel Patricia Stefania
  mai 4, 2022 at 9:26 pm

  pentru ca are nevoie de îmbunătățiri

Adauga un comentariu
Dorești să oferi o donație?
Nici o companie nu și-a exprimat intenția de a ajuta această alertă.
Fii tu primul care se implică! Click aici

Doresti sa fii tinut la curent cu aceasta alerta sau cu oricare alta ce apare in apropiere?

Lasa-ne numele si adresa ta de e-mail si vei primi un sumar al alertelor din judetul sau din regiunea .

Cazuri similare în care te poți implica